Skip to main content

Multiple Choice Questions (MCQ) On Estimating and Costing (PART 7)

 

61. In which of the following method of earthwork calcualtion mean of height or depth is taken into consideration?

a) Prismoidal formula method

b) Trapezoidal formula method

c) Mean sectional area method

d) Mid sectional area method

Answer: d) Mid sectional area method

 

62. Which of the following is the software that are used for the preparation of detailed estimate?

a) Build-Quant

b) Build -Master

c) Civil estimator

d) All the above

Answer: d) All the above

 

63. In general, on comparing the volume computed by the prismoidal formula with volume computed by trapezopidal formula; volume computed by the prismoidal formula found .......... then volume computed by trapezopidal formula.

a) Smaller

b) Greater

c) Similar

Answer: b) Greater

 

64. If the formation level of the highway has a uniform gradient for a particulat length, and the ground is also having a longitudinal slope the eartwork may be calculated by .....

a) Prismoidal formula

b) Mid sectional formula

c) Trapezoidal formula

d) All the above

Answer: d) All the above

 

65. For 30 mm width door frame as per recommendations of IS 1200, the allowed limit for width of door frame is ..........

a) 29 mm to 31 mm

b) 28 mm to 32 mm

c) 27 mm to 33 mm

d) 25 mm to 35 mm

Answer: b) 28 mm to 32 mm

 

66. Select incorrect statement from the following

a) The work carried out by the department is estimated according to District Schedule Rates

b) Rates shown in District Schedule Rates, keeps checks on rates quoted by the contractor 

c) If the rates of the contractor differ much with rates in District Schedule Rates, tender may be rejected

d) Due to changes in the cost of labour, material District Schedule Rates is revised every six month

Answer: d) Due to changes in the cost of labour, material District Schedule Rates is revised every six month

 

67. If in existing building, internal wall is to be added then estimate to be prepared is ..........

a) Supplementry estimate

b) Renovation estimate

c) Repair and maintenance estimate

d) Revised and supplementry estimate

Answer: b) Renovation estimate

 

68. The plinth area of buildings not includes..........

a) Area of the walls at the floor level

b) Area of stair

c) Area of cantilevered porch

d) Internal shaft for sanitary installation upto 2 sq.m

Answer: c) Area of cantilevered porch

 

69. For room of size 3 x3 m having height of wall 3 m, quantity of internal plastering for wall without deduction is ..........

a) 9 sq.m

b) 18 sq.m

c) 27 sq.m

d) 36 sq.m

Answer: d) 36 sq.m

 

70. Select incorrect statement from the following

a) Center line method of detailed estimate is less time consuming method

b) In centre line method number of junctions for walls meeting from three directions is taken as 1

c) In centre line method number of junctions for corners of room (walls meeting from two directions) is taken as 1

d) In centre line method number of junctions for walls meeting from four directions is taken as 2

Answer: c) In centre line method number of junctions for corners of room (walls meeting from two directions) is taken as 1

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Rolled Steel Sections

  Rolled Steel Sections       Structural steel sections are hot rolled into different shapes and sizes to form the different sections. Cross section and size are governed by functional requirements, dimensional and weight capacity of rolling mills, arrangement of material for optimum structural efficiency. In a rolling mill molten steel from furnace is poured into continuous casting system where steel solidifies but it is not allowed to cool completely. Then hot steel passes through series of rollers. Such series of rollers squeezes steel into desired cross sectional shape. If the load to be resisted is small single rolled steel sections are used. If the single section is insufficient, single sections are combined or built up with angles/ channels/ I sections with or without cover plates and /or laced, providing sufficient resistance to heavy loads. Most commonly used hot rolled steel shapes are as follows: 1. Rolled Steel I -Sections 2. Rolled Steel C...

How to Use Optical Square and Open Cross Staff

Offsets can be accurately set up, particularly long offsets, by use of optical instruments like cross staff or optical square etc.    a) Cross Staff:             Two pairs of vertical slits, mounted orthogonally on a pole staff constitutes a simple instrument for setting out normal offsets as depicted in Figure. Each pair of slits can form a line of sight. It is fixed on a stand. Two persons are required to operate cross staff. Use of cross staff: 1. To find a foot of perpendicular on chain line 2. To set out the perpendicular from a given point.   b) Optical Square: It may be noted that at least two surveyor’s are required to set normal offsets while using cross staff. This disadvantage can be overcome if optical square is used for this purpose as only single surveyor can perform this task. Principle of optical square:   The angle between the first incident ray and the final reflected ray is twice that of t...

Methods of Structural Design

Methods of Structural Design   There are many methods of design out of them following two are more popular: 1. Working Stress Method. 2. Limit State Method.   1. Working Stress Method: In this method, uncertainties such as correct estimation of load, possibility of occurrence of higher design load, material imperfection and geometrical imperfections in the structural members were taken into account in one single factor known as factor of safety. A particular section just reaching to yield stress at a maximum stressed fiber is considered to be a benchmark for estimating the capacity of the steel. Structural members are not allowed to stress more than allowable stress to ensure perfect elasticity. Different factors of safety were used to arrive allowable stresses for different types of stresses in structural members such as beam, column, tension member, base plate and fastners. Using estimated working/ service loads and their logical combinations the sections are desig...