Skip to main content

Multiple Choice Questions (MCQ) On Design of Steel Structuresc (Part 3)

 

21. Number of shear planes passing through shank section (ns) for bolt are..........

a) 1 for single shear, 1 for double shear

b) 0 for single shear, 1 for double shear

c) 1 for single shear, 0 for double shear

d) 0 for single shear, 0 for double shear

Answer: b) 0 for single shear, 1 for double shear

 

 22. For bolt having nominal diameter 30 mm, diameter of bolt hole to be provided should be ..........

a) 30 mm

b) 31 mm

c) 32 mm

d) 33 mm

Answer: d) 33 mm

 

 23. Bolt value is the safest value of force that ..........

a) Member can resist

b) Joint can resist

c) Single bolt can resist

d) Group of bolt can resist

Answer: c) Single bolt can resist

 

24. Almost in all cases of fillet welds which are right angle value of k is ..........

a) 0.7

b) 0.65

c) 0.6

d) 0.55

Answer: a) 0.7

 

25. When two plates overlap each other at a joint, then the overlap length should not be less than ..........

a) 4 tp

b) 5 tp

c) 6 tp

d) 7 tp

(tp = Thickness of thinner plate)

Answer: b) 5 tp

 

26. If S is the size of weld then for the fillet weld value of end return should not be less than ..........

a) S

b) 2S

c) 3S

d) 4S

Answer: b) 2S

 

27. Select incorrect statement from the following

a) Dead loads are constant in magnitude and fixed in position

b) Live loads vary in magnitude and/ or in positions

c) It is common practice of combining the wind loads with the snow loads

d) In the design of structure, the combined effect of external and internal pressure of wind is taken into account

Answer: c) It is common practice of combining the wind loads with the snow loads

 

28.  If two plates are connected in lap joint using 20 mm diameter bolt, joint is to carry a design load of 200 kN and bolt value is 50 kN, then number of bolts required are ..........

a) 4 nos.

b) 8 nos.

c) 16 nos.

d) 20 nos.

Answer: a) 4 nos.

 

29.  If thickness of thinner plate is upto10 mm then minimum size of weld is  ..........

a) 3 mm

b) 5 mm

c) 6 mm

d) 8 mm

Answer: a) 3 mm

 

30.  Effective length of fillet weld is equal to ..........

a) Overall length plus twice the weld size

b) Overall length minus twice the weld size

c) Overall length plus thrice the weld size

d) Overall length minus thrice the weld size

Answer: b) Overall length minus twice the weld size

Comments

Popular posts from this blog

Rolled Steel Sections

  Rolled Steel Sections       Structural steel sections are hot rolled into different shapes and sizes to form the different sections. Cross section and size are governed by functional requirements, dimensional and weight capacity of rolling mills, arrangement of material for optimum structural efficiency. In a rolling mill molten steel from furnace is poured into continuous casting system where steel solidifies but it is not allowed to cool completely. Then hot steel passes through series of rollers. Such series of rollers squeezes steel into desired cross sectional shape. If the load to be resisted is small single rolled steel sections are used. If the single section is insufficient, single sections are combined or built up with angles/ channels/ I sections with or without cover plates and /or laced, providing sufficient resistance to heavy loads. Most commonly used hot rolled steel shapes are as follows: 1. Rolled Steel I -Sections 2. Rolled Steel C...

How to Use Optical Square and Open Cross Staff

Offsets can be accurately set up, particularly long offsets, by use of optical instruments like cross staff or optical square etc.    a) Cross Staff:             Two pairs of vertical slits, mounted orthogonally on a pole staff constitutes a simple instrument for setting out normal offsets as depicted in Figure. Each pair of slits can form a line of sight. It is fixed on a stand. Two persons are required to operate cross staff. Use of cross staff: 1. To find a foot of perpendicular on chain line 2. To set out the perpendicular from a given point.   b) Optical Square: It may be noted that at least two surveyor’s are required to set normal offsets while using cross staff. This disadvantage can be overcome if optical square is used for this purpose as only single surveyor can perform this task. Principle of optical square:   The angle between the first incident ray and the final reflected ray is twice that of t...

Methods of Structural Design

Methods of Structural Design   There are many methods of design out of them following two are more popular: 1. Working Stress Method. 2. Limit State Method.   1. Working Stress Method: In this method, uncertainties such as correct estimation of load, possibility of occurrence of higher design load, material imperfection and geometrical imperfections in the structural members were taken into account in one single factor known as factor of safety. A particular section just reaching to yield stress at a maximum stressed fiber is considered to be a benchmark for estimating the capacity of the steel. Structural members are not allowed to stress more than allowable stress to ensure perfect elasticity. Different factors of safety were used to arrive allowable stresses for different types of stresses in structural members such as beam, column, tension member, base plate and fastners. Using estimated working/ service loads and their logical combinations the sections are desig...